Daging Lembu Bakar Berlada Hitam LINK ASAL Sumber: Majalah Jelita Januari 1997 | |||
Bahan-Bahan: | |||
800 g daging lembu, kepingan 2 camca besar serbuk jintan putih 1 camca teh serbuk kari daging 1 camca teh serbuk cili 1 camca besar lada hitam, ditumbuk Garam secukup rasa 4 tangkai cili kering, dipotong-potong 2 cm | 2 tangkai daun kari 500 g ubi kentang baru, rebus bersama kulitnya 50 g Windmill Gheeblend 1 biji bawang besar, dikisar 4 ulas bawang putih, dikisar 2 cm halia, dikisar 1 biji cili merah, dikisar | ||
Cara: | |||
Perap daging lembu bersama semua rempah kering termasuk cili kering dan daun kari, bahan kisar serta garam. Biarkan semalaman. Panaskan kuali bersama Windmill Gheeblend dan goreng daging supaya air daging diserap keluar. Pindahkan daging bersama airnya ke dalam bekas tahan panas untuk dibakar. Letakkan juga ubi kentang yang telah direbus dan bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 180'C, 25 minit. Hiris daging menjadi kepingan-kepingan nipis. Gunakan air daging tadi sebagai kuah atau tuangkan pada ubi kentang dan daging yang telah dipotong. Hidang bersama timun. |
TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI SEKARANG 0192653791
KENALI PEMBEKAL KAMBING ANDA
LAKSANAKAN AQIQAH PASTIKAN UMM BARAQAH
Pakej Kambing Aqiqah Siap Sembelih Lapah dan Hantar (Harga)
a) Kambing Feral 35 ~40kg -RM760
b) Kambing Boer 35-40kg RM760
c) Kambing Biri-biri 35-40kg RM760
Hubungi UMM BARAQAH 0192653791 atau SMS sahaja
Pakej Kambing Aqiqah
Monday, October 17, 2011
Resepi Daging Lembu Bakar Berlada Hitam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment