Resepi Daging Lembu Berlada
Bahan-bahanya
300 g daging lembu
300 g bawang besar merah
20 g bawang putih
6 g lada besar merah
30 g lada banggla besar
Minyak masak
Bahan-bahan perap
1 sudu kecil kicap soya
Secubit garam
Secubit serbuk perasa
Secubit gula
Secubit baking soda
1 sudu besar air
1 sudu besar telur
Bahan-bahan kuah
1 sudu kicap soya
1 sudu besar soso tiram
1 sudu soso tomato
¼ sudu kecil serbuk perasa
½ sudu kecil gula
3 susu besar air
1 sudu kecil minyak bijan.
Bahan pemekat kuah
1 sudu besar campuran tepung jagung dan air
Cara mudah memasaknya
1. Potong daging kepada kepingan-kepingan nipis
2. Kupas bawang putih dan hiris halus
3. Hiris lada besar merah kepada hirisan kasar bentuk serong
4. Potong lada bangla hijau bentuk dadu
5. Hiris bawang besar merah kepada hirisan senipis 0.1cm
6. Masukakan bahan-bahan perap kedalam mangkuk dan kacau
7. Tambahkan daging kedalam campuran bahan-bahan perap tadi dan gaul. Perap selama 20 minit
8. Tuangkan 3 cawan minyak kedalam kuali. Panaskan sehingga suhu minyak mencapai 100˚ Celsius.
9. Celur seketika daging yang telah di perap tadi. Toskan dan ketepikan.
10. Tuang satu sudu minyak ke dalam kuali lain dan panaskan Masukan bawang putih dan lada besar dan kacau.
11. Tambahkan bahan-bahan kuah
12. Tambahkan daging yang di celur tadi
13. Tambahkan bawang besar merah tadi dan lada bangla dan kacau
14. Tambhakan bahan pemekat kuah dan kacau. Pindahkan kedalam pinggan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment