TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI SEKARANG 0192653791

KENALI PEMBEKAL KAMBING ANDA

LAKSANAKAN AQIQAH PASTIKAN UMM BARAQAH

Pakej Kambing Aqiqah Siap Sembelih Lapah dan Hantar (Harga)

a) Kambing Feral 35 ~40kg -RM760

b) Kambing Boer 35-40kg RM760

c) Kambing Biri-biri 35-40kg RM760

Hubungi UMM BARAQAH 0192653791 atau SMS sahaja

Pakej Kambing Aqiqah

Wednesday, September 28, 2011

Krisis makanan ancaman dunia

Krisis makanan ancaman dunia

SEJAK jutaan tahun dahulu dunia diciptakan Tuhan dengan iklimnya sentiasa berubah mengikut caturan serta putaran cuaca sebagai mana kehendak-Nya.
Jika dahulu semasa zaman prasejarah (dinosaur) kehidupan bumi diliputi hutan tropika, sesetengah tempat diliputi ais, beku serta sejuk.
Perubahan demi perubahan iklim berlaku sehingga haiwan-haiwan pra sejarah tersebut kini telah bertukar menjadi fosil namun arus perubahan tersebut tidak pernah terhenti pada titik tertentu.
Kini, kita sekali lagi merasakan perubahan iklim tersebut di mana saintis mendapati suhu di bumi semakin meningkat secara mendadak saban tahun.
Sesetengah saintis berpendapat perubahan iklim merupakan aturan bumi atau lebih tepat ia bersifat semulajadi, namun sebahagian pula mengatakan ia akibat kerakusan aktiviti manusia itu sendiri.
Bagaimanapun, ia terus menjadi perdebatan hangat yang tidak berkesudahan di kalangan mereka.
Bagi sesetengah pihak pula mendakwa kenaikan suhu bumi secara mendadak bermula sejak era revolusi perindustrian yang berlaku di seluruh dunia beberapa abad terdahulu.
Maka, teori yang paling tepat adalah aktiviti manusia itu sendiri telah mendorong ke arah perubahan iklim yang sangat pantas berlaku terhadap bumi kini.
Mengapa? Perhatikan, sehingga kini perkembangan sektor perindustrian menyumbang kepada pelepasan gas karbon dioksida (CO2) secara berleluasa menjadikan hampir keseluruhan bumi kini dilitupi gas tersebut.
Hal demikian menyebabkan hawa panas daripada sinaran mentari yang diterima bumi tidak dapat dipantulkan semula ke angkasa lepas kerana terperangkap dalam litupan gas yang mengelilingi bumi.
Maka wujud fenomena menggerunkan menyelubungi saintis dunia yang dikenali sebagai kesan rumah hijau.
Apakah kesan rumah hijau? Bayangkan anda sedang berada di dalam sebuah balang kaca yang sedang dipancarkan dengan sinaran matahari terik tanpa ada sebarang pelindungan, apakah yang akan terjadi?
Pastinya anda akan kepanasan, sesak nafas, berpeluh dan mungkin mengakibatkan berlakunya penyahidratan dan akhirnya pengsan.
Kejadian musim kemarau bertambah panjang menyebabkan sesetengah tempat berubah menjadi gurun dan tidak lagi sesuai untuk dijadikan kawasan pertanian.
Jadi apakah kaitan situasi perubahan iklim ini terhadap stok makanan dunia?
Menurut Pensyarah Kanan, Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Keselamatan Makanan (CEFSR), Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Dr. Jinap Selamat, perubahan iklim mampu meningkatkan bencana alam kepada tahap yang tidak dapat dijangka.
"Perubahan iklim bukan berkenaan kenaikan suhu dunia sahaja, ia termasuk perubahan sistem ribut yang lebih kuat, kemarau yang panjang, serta peningkatan aras laut yang melampau.
"Apa yang lebih membimbangkan adalah, perubahan ini mempengaruhi pengeluaran makanan, jaminan makanan serta keselamatan makanan untuk manusia itu sendiri," ujarnya ketika ditemui di pejabatnya di Serdang baru-baru ini.
Jelas Jinap, terminologi tersebut kadang kala digunakan khusus merujuk kepada perubahan iklim yang disebabkan aktiviti manusia.
Malah, ujar beliau, Malaysia juga mencatatkan kenaikan suhu antara 0.5 hingga 1.5 darjah celsius dalam masa 40 tahun kebelakangan ini dan kenaikan tersebut terus meningkat tanpa ada tanda-tanda akan kembali menurun.
Lebih mencemaskan, peningkatan suhu dunia secara mendadak mampu mempengaruhi sifat, taburan dan kelaziman patogen dan juga pencemaran kimia dalam bekalan makanan.
Hal demikian kerana kehadiran patogen seperti bakteria, kulat, parasit, virus, kimia (mikotoksin), antibiotik serta dadah veterinar dalam makanan tidak mampu lagi disekat kerana ia mampu menjadi rintang terhadap sebarang pencegahan apabila suhu meningkat naik.
Perubahan iklim juga menyebabkan penyakit bawaan makanan tidak dapat di kawal seterusnya menyebabkan bekalan makanan menjadi tidak selamat dan dicemari dengan pelbagai patogen berbahaya.
Sementelah itu, menurut Pensyarah Kanan, Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan (IKDPM), UPM, Profesor Dr. Fatimah Mohamed Arshad, perubahan iklim dunia secara mendadak juga turut menjejaskan jaminan bekalan makanan dunia.
"Apabila berlakunya perubahan iklim, bumi akan menunjukkan reaksinya yang tersendiri.
"Ia seperti berlakunya bencana alam seperti banjir besar, ribut, kemarau panjang yang pastinya menjejaskan pengeluaran produk makanan dunia," katanya.
Sebagai contoh, krisis makanan pernah melanda dunia ketika awal 1970 an, di mana Rusia dan Amerika Syarikat yang merupakan kuasa besar dunia mengalami musim kemarau yang panjang sekali gus menjejaskan pengeluaran bijirin terutamanya gandum.
Penurunan bekalan bijirin dari dua negara tersebut telah memberi kesan terhadap harga pasaran bagi beras di mana harga untuk makanan ruji tersebut meningkat tinggi berikutan permintaannya melonjak naik.
Cuaca juga turut menjadi faktor utama mendorong berlakunya krisis makanan yang teruk pada tahun 2008. Cuaca buruk telah menjejaskan pengeluaran bijirin di Eropah Utara, Rusia, Australia, dan Afrika Barat.
Pada masa sama, negara pengeluar beras utama seperti Vietnam mengalami masalah infestasi manakala Bangladesh mengalami banjir yang teruk.
Sementara itu, China turut mengalami masalah cuaca di tambah pula pasaran beras adalah amat tipis, sekitar tujuh peratus kerana kebanyakan negara yang menghasilkannya adalah untuk kegunaan sendiri dan bukan untuk di eksport.
Justeru apakah cara terbaik bagi menangani permasalahan serta kebimbangan yang sedang melanda dunia kini?
Apakah masih adakah harapan untuk umat manusia kembali memulihkan keadaan dunia yang sedang dilanda perubahan iklim yang tidak dijangka tersebut.
"Mereka perlu segera menyedari kepentingan dasar serta polisi yang didokong kini agar mampu menangani permasalahan tersebut," katanya.
Justeru, mengambil konteks Malaysia sahaja, kerajaan telah memberikan tekanan terhadap jaminan makanan sebagai salah satu strategi utama dalam polisi makanannya.
Ia termaktub dalam semua Rancangan Malaysia pada setiap lima tahun (semenjak 1956), Dasar Pertanian Negara ( I hingga III), Dasar Jaminan Makanan (2008) dan yang terbaru Model Baru Ekonomi Malaysia (Sektor Pertanian).
Namun bagaimana dengan keadaan di seantero dunia? Menyedari krisis tersebut tidak dapat ditangani secara individu, maka negara-negara dari seluruh dunia perlu duduk semeja bagi membincangkan masalah tersebut.
Antara forum bagi membincangkan itu itu ialah persidangan antarabangsa Keselamatan dan Kawalan Makanan di bawah Perubahan Iklim yang dianjurkan oleh UPM dan Selamat Sustainable Network yang akan berlangsung di Pulau Pinang bermula hari ini.
Persidangan yang julung kali diadakan tersebut melibatkan penyertaan dari seluruh dunia di mana mereka akan membincangkan isu-isu berkaitan serta mengenal pasti kaedah dan strategi untuk memelihara kesejahteraan kehidupan dan keperluan penyelidikan dalam bidang tersebut.
Atau anda boleh menghantar maklum balas ke emel foodclimatechange@food.upm.edu.my. dan mendaftar melalui www.foodclicks.upm.edu.my

No comments:

Post a Comment

About This Blog

  • Lembu Kacukan Komersial dari Australia (Australian Commercial Crosses)

Lembu ini dihasilkan di Australia, hasil kacukan berbagai jenis lembu pedaging. Antara jenis-jenis yang terlibat ialah Brahman, Shorthorn dan Hereford. Lembu-lembu jantan muda dari baka ini mudah didapati dengan bilangan yang banyak, dan harga yang berpatutan.

  • Lembu Kacukan Friesian Sahiwal (Mafriwal)

Baka lembu ini berwarna hitam kemerahan. Hasil kacukan antara betina jenis Friesian dan jantan jenis Sahiwal, dihasilkan di New Zealand dan Australia untuk dipelihara di Malaysia. Ia merupakan jenis duaguna yang sesuai bagi Malaysia.

Lembu ini boleh mengeluarkan susu 1,500-2,000 kg. Purata berat anak lembu semasa lahir 24 kg. dan berat matang ialah 360 kg. Purata kenaikan berat badan dalam lingkungan 0.37 kg. sehari.

  • Lembu Droughtmaster

Hasil kacukan lembu Brahman dengan lembu Shorthorn, berasal dari Utara Australia. Jenis lembu daging yang sesuai dengan negara tropika ini berwarna cokelat atau merah gelap. Matang bila mencapai umur purata 630 hari. Purata umur ketika beranak pertama ialah 918 hari. Berat mencapai lebih kurang 330 kg. apabila mencapai umur 2 tahun.

  • Lembu Kacukan Pedaging K-K

Baka lembu ini dihasilkan dari kacukan lembu betina baka KK dengan baka-baka pedaging seperti Hereford, Charolais, Droughtmaster, Brahman dan Simmental. Pengkacukan tersebut dibuat dengan cara permanian beradas menggunakan air mani beku dari baka-baka pejantan bermutu yang diimport.

  • Lembu Kedah Kelantan (K-K)

Baka lembu tempatan yang amat sesuai di negara ini kerana sifatnya yang tahan jangkitan penyakit. Ia berbadan pejal dan mempunyai berbagai warna seperti perang hitam, cokelat atau kekuningan. Anak yang dilahirkan adalah kira-kira 14- 16 kg. Kenaikan berat badan kira-kira 0.4 kg. sehari sehingga mencapai umur 2 tahun dan berat matang adalah antara 200 - 250 kg. Daging dihasilkan kira-kira 45% daripada berat badan.

  • Lembu Brahman

Berasal dari India dan ditingkatkan mutunya di Amerika. Berat matang lebih kurang 520 kg. bagi betina, jantan mencapai 700-900 kg. Biasanya berwarna putih, mempunyai bonggol (hump) di belakang. Sesuai untuk kerja-kerja kasar dan boleh tahan cuaca panas. Menghasilkan daging yang bermutu dan banyak (400-450 kg.). Anak dilahirkan kira-kira 22-27 kg. tetapi cepat membesar.

  • Lembu Local Indian Dairy (L.l.D.)

Campuran jenis-jenis Kangayan x Hallikar x Ongole daripada India. Dianggap jenis tempatan, kerana ada yang bercampur dengan darah lembu KK. Jenis susu yang boleh juga disesuaikan dengan lembu daging. Lembu baka ini berwarna di antara keputihan kepada kehitaman dan kekuningan kepada cokelat gelap. Boleh hidup dalam keadaan rumput sederhana. Tahan kutu dan jangkitan penyakit. Berat matang ialah 280 kg. Anak yang dilahirkan ialah di antara 18- 20 kg. beratnya.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar, MOA, Malaysia

Lorem Ipsum

Ternakan lembu pedaging di Malaysia menjanjikan pulangan yang tinggi kepada pelabur kerana penggunaan daging lembu negara semakin meningkat, manakala bekalan masih tidak mencukupi.

Sektor ini juga mendapat pelbagai sokongan institusi seperti perkhidmatan veterinar yang padu, industri pemprosesan yang kukuh, serta kemudahan perkhidmatan proses penyembelihan, dan bekalan bahan makanan lembu yang
mudah didapati.

Populasi lembu pedaging di Malaysia sehingga tahun 2000 ialah 875,934 ekor. Sebanyak 90% daripada jumlah ini diternak secara tradisional. Pertumbuhan tahunan bagi bilangan ini ialah 2% setahun daripada tahun 1994 hingga 2000.

Kadar saradiri bagi tahun 2001 pula ialah 21.14 ribu tan.
Diunjurkan bilangan lembu pedaging di Malaysia akan meningkat kepada 2.094 juta ekor pada tahun 2010, dengan kadar saradiri sebanyak 67.89 ribu tan.

Penggunaan daging negara bagi tahun 2000 adalah sebanyak 95.1 ribu tan, dengan kadar peningkatan sebanyak 5.4% setahun. Penggunaan per kapita juga naik sebanyak 3.47 kg kepada 5.27 kg, daripada tahun 1991 ke tahun 2000.

Disclaimer (Penafian)

Kami amat mengalu-alukan pertanyaan saudara saudari sekalian,

Anda boleh hubungi kami di talian 0173047278 FAIZAL atau 0192653791 AZMI

Bagi tempahan KAMBING GOLEK, AQIQAH dan KATERING Sila layari

http://kambinghalal.blogspot.com

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP