Ini satu contoh proses lapah kambing. Tangan saya berlumuran darah jadi tak dapat tangkap gambar |
Daging kambing dah siap potong |
Jumpa lagi insyaallah
Cara meragut lepas bebas
Lembu-lembu dibiarkan bebas meragut samada di kawasan sendiri atau bukan termasuklah di tepi-tepi jalan. Cara ini adalah kurang baik.
Cara berkurung atau fidlot
Lembu sentiasa di dalam kandang dengan mendapat makanan bermutu dan air bersih secukupnya. Makanan diberi samada rumput atau dedak atau campuran kedua-duanya diberi pada kadar berat kering 3 - 5 % dari berat badan lembu setiap hari. Rumput diberi pada waktu pagi manakala dedak pada sebelah petang.
Cara separa intensif
Cara ini sempurna dan praktikal dinegara ini. Lembu yang dipelihara dibiar meragut dalam tempoh yang dihadkan. Lembu dihalau balik ke kandang untuk diberi makanan tambahan dan berteduh pada waktu malam. Ini bermakna penternak perlu menyediakan kawasan ragutan yang mencukupi dan kandang.
Cara integrasi dengan tanaman utama
Di negara ini kawasan yang bertanam dengan kelapa sawit, getah, kelapa dan dusun adalah sangat luas. Di bawah tanaman ini biasanya terdapat banya rumput rampai yang subur.. Integrasi dengan tanaman ini akan menjimatkan wang untuk merumpai di samping mengurangkan kos pembajaan ladang. Dengan ragutan terkawal, 1 hektar ladang kelapa sawit dapat menampung 1 ekor ternakan dewasa.
PERUMAHAN
Cara yang betul mengawal penyakit ialah dengan sistem pengurusan yang baik termasuk menjaga kebersihan kandang dan memberi makanan yang bermutu secukupnya.
Penyakit yang biasa terjadi:-
Bagi mengatasinya:-
Hubungi Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang terdekat untuk tindakan lanjut.
Tempoh bunting seekor lembu kira-kira 283 hari.
Makanan bermutu dan air bersih dan cukup mesti diberikan dan diasingkan dalam kandang.
PENJAGAAN ANAK SELEPAS DILAHIRKAN
Anak yang lahir mesti mendapat susu ibu ulung (colostrum) sekurang-kurangnya 4 hari pertama
Penyusuan seterusnya boleh diberi sehingga 3 bulan dan anak diceraikan dari ibunya.
Perlahan-lahan anak diajar memakan rumput dan dedak hingga diceraikan terus dari ibunya.
Anak jantan untuk dijadikan baka perlu dikasi (kembiri) supaya tidak mengganggu ibu-ibu lembu.
Tanduk perlu dibuang supaya memudahkan pengendalian apabila besar.
Anak betina pula tidak dikahwinkan sebelum umur 2 tahun
JUALAN
Hasil boleh diperolehi daripada :-
Penternak digalakkan memasarkan sendiri ternakan dengan cara:-
LAKSANAKAN AQIQAH PASTIKAN UMM BARAQAH
Pakej Kambing Aqiqah Siap Sembelih Lapah dan Hantar (Harga)
a) Kambing Feral 35 ~40kg -RM760
b) Kambing Boer 35-40kg RM760
c) Kambing Biri-biri 35-40kg RM760
Hubungi UMM BARAQAH 0192653791 atau SMS sahaja
Ini satu contoh proses lapah kambing. Tangan saya berlumuran darah jadi tak dapat tangkap gambar |
Daging kambing dah siap potong |
Lembu ini dihasilkan di Australia, hasil kacukan berbagai jenis lembu pedaging. Antara jenis-jenis yang terlibat ialah Brahman, Shorthorn dan Hereford. Lembu-lembu jantan muda dari baka ini mudah didapati dengan bilangan yang banyak, dan harga yang berpatutan.
Baka lembu ini berwarna hitam kemerahan. Hasil kacukan antara betina jenis Friesian dan jantan jenis Sahiwal, dihasilkan di New Zealand dan Australia untuk dipelihara di Malaysia. Ia merupakan jenis duaguna yang sesuai bagi Malaysia.
Lembu ini boleh mengeluarkan susu 1,500-2,000 kg. Purata berat anak lembu semasa lahir 24 kg. dan berat matang ialah 360 kg. Purata kenaikan berat badan dalam lingkungan 0.37 kg. sehari.
Hasil kacukan lembu Brahman dengan lembu Shorthorn, berasal dari Utara Australia. Jenis lembu daging yang sesuai dengan negara tropika ini berwarna cokelat atau merah gelap. Matang bila mencapai umur purata 630 hari. Purata umur ketika beranak pertama ialah 918 hari. Berat mencapai lebih kurang 330 kg. apabila mencapai umur 2 tahun.
Baka lembu ini dihasilkan dari kacukan lembu betina baka KK dengan baka-baka pedaging seperti Hereford, Charolais, Droughtmaster, Brahman dan Simmental. Pengkacukan tersebut dibuat dengan cara permanian beradas menggunakan air mani beku dari baka-baka pejantan bermutu yang diimport.
Baka lembu tempatan yang amat sesuai di negara ini kerana sifatnya yang tahan jangkitan penyakit. Ia berbadan pejal dan mempunyai berbagai warna seperti perang hitam, cokelat atau kekuningan. Anak yang dilahirkan adalah kira-kira 14- 16 kg. Kenaikan berat badan kira-kira 0.4 kg. sehari sehingga mencapai umur 2 tahun dan berat matang adalah antara 200 - 250 kg. Daging dihasilkan kira-kira 45% daripada berat badan.
Berasal dari India dan ditingkatkan mutunya di Amerika. Berat matang lebih kurang 520 kg. bagi betina, jantan mencapai 700-900 kg. Biasanya berwarna putih, mempunyai bonggol (hump) di belakang. Sesuai untuk kerja-kerja kasar dan boleh tahan cuaca panas. Menghasilkan daging yang bermutu dan banyak (400-450 kg.). Anak dilahirkan kira-kira 22-27 kg. tetapi cepat membesar.
Campuran jenis-jenis Kangayan x Hallikar x Ongole daripada India. Dianggap jenis tempatan, kerana ada yang bercampur dengan darah lembu KK. Jenis susu yang boleh juga disesuaikan dengan lembu daging. Lembu baka ini berwarna di antara keputihan kepada kehitaman dan kekuningan kepada cokelat gelap. Boleh hidup dalam keadaan rumput sederhana. Tahan kutu dan jangkitan penyakit. Berat matang ialah 280 kg. Anak yang dilahirkan ialah di antara 18- 20 kg. beratnya.
Baka-baka Lembu Korban yang biasa dipelihara untuk daging di Malaysia adalah:
Selain dari itu, beberapa baka lembu pedaging yang terkenal ada dipelihara di luar negeri, di antaranya ialah:
Baka-baka Lembuyang berpotensial untuk pengeluaran daging dari segi prestasi dan kemudahan mendapatkan bekalan di negara ini ialah :
Kami amat mengalu-alukan pertanyaan saudara saudari sekalian,
Anda boleh hubungi kami di talian 0173047278 FAIZAL atau 0192653791 AZMI
Bagi tempahan KAMBING GOLEK, AQIQAH dan KATERING Sila layari
© Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008
Back to TOP
No comments:
Post a Comment